Repasade o que traballamos na clase con este resumo e o vídeo que hai ao final.
O proceso dixestivo realízase no aparello dixestivo e comprende tres fases:
O proceso dixestivo realízase no aparello dixestivo e comprende tres fases:
- A dixestión
- A absorción de nutrientes
- A eliminación de refugos
O aparello dixestivo
O aparello dixestivo está formado polo tubo dixestivo (a boca, a
farinxe, o esófago, o estómago, o intestino delgado, o intestino groso e o ano) e polas glándulas anexas (as glándulas salivares, o fígado e o páncreas).
A dixestión
A dixestión é o proceso polo cal se obteñen os
nutrientes dos alimentos. A dixestión
realízase en varias etapas:
- Na boca tritúranse os alimentos cos dentes e as glándulas salivares segregan saliva. A lingua mestura os alimentos mastigados coa saliva e deste xeito fórmase o bolo alimenticio, que é empurrado cara á farinxe, baixa polo esófago e finalmente chega ao estómago.
- Nas paredes do estómago segréganse os zumes gástricos e prodúcense uns movementos que permiten que os zumes se mesturen cos alimentos. Así fórmase o quimo, que é unha papa cos alimentos parcialmente dixeridos.
- No intestino delgado mestúrase o quimo co zume intestinal e cos zumes que verten ao intestino o páncreas, que verte zume pancreático, e o fígado, que verte a bile. Con eles o quimo transfórmase no quilo, que contén os nutrientes e os restos de alimento non dixeridos.
A absorción de nutrientes
É o paso dos nutrientes do intestino delgado
ao sangue. A absorción prodúcese cando os nutrientes pasan do interior
do intestino delgado aos capilares sanguíneos das pilosidades intestinais. A través do sangue, os nutrientes chegarán a todas as
células do corpo.
A eliminación dos refugos
Os refugos son os restos dos alimentos que quedan despois
da dixestión e que o corpo non pode utilizar. Estes refugos pasan ao intestino groso e forman as feces,
que se expulsan ao exterior polo ano.
Ningún comentario:
Publicar un comentario